Fa primul pas spre o dantura perfecta – daca vrei sa te bucuri de dinti albi, sanatosi stralucitori este sa ai grija de ei, sa te speli de cel putin doua ori pe zi. Nu sari peste spalatul pe dinti dimineata. Dupa ce te-ai trezit, inainte de orice altceva, spala-te pe dinti. Foarte multe bacterii se dezvolta in cavitatea bucala pe timpul nopții, de aceea spalatul pe dinti dimineata, inainte de a bea apa si de a manca este primul pas spre o dantura perfecta si un organism mai sanatos. Altfel, bacteriile si toxinele acumulate in cavitatea bucala se vor intoarce in organism.
Apa de gura si ata dentara
Apa de gura si ata dentara, elemente esentiale alaturi de periuta si pasta de dinti. Periuta de dinti nu poate patrunde in toate spatiile, de aceea folosirea atei dentare este indispensabila pentru indepartarea resturilor de mancare. La final clatirea cu apa de gura asigura igiena in locuri ale gurii acolo unde nici periuta si nici ata dentara nu au acces. Utilizarea in igiena orala a apei de gura previne aparitia carilor, protejeaza cavitatea bucala, consolideaza smaltul dintilor si confera o respiratie placuta.
Alimentatia ideala pentru dinti albi si sanatosi
Alimentatia ideala pentru dinti albi si sanatosi trebuie sa cuprinda, cum bine intuiesti, multe fructe si legume proaspete. Spre exemplu legume ca telina, guliile si morcovii, fructele ca marul, capsunile si portocalele favorizeaza albirea dintilor, datorita aciditatii pe care unele dintre acestea le provoaca. Fructele si legumele, cu cat sunt mai crocante si mai tari cu atat sunt mai bune pentru dinti. Specialistii au aratat ca legumele si fructele bogate in celuloza actioneaza ca abrazivi naturali si curata suprafata dintilor, inlaturand petele in mod natural. Spre exemplu, broccoli, spanacul sau salata verde contin compusi minerali care actioneaza ca un film, protejand dintii de actiunea pigmentilor din diferite alimente care i-ar putea pata.
Alimente de evitat pentru pastrarea dintilor albi sunt cafeaua, vinul rosu si bauturile acidulate. Acestea vin la pachet cu cel mai mare grad de risc pentru afectarea albului dintilor deoarece erodeaza smaltul lor.

Otetul de mere
Otetul de mere este un aliat in eliminarea petelor de pe dinti. Pentru aceasta inmoaie periuta intr-un recipient cu otet si executa periajul dentar ca si cum ai folosi pasta. La sfarsit clateste bine cu apa rece.
Curatarea dintilor cu capsuni.
Curatarea dintilor cu capsuni. Vedete precum Tyra Banks sau Catherine Zeta Jones folosesc cu succes metoda folosirii capsunilor in periaj cu rezultate vizibile. Zdrobeste cateva capsuni si aplica continutul pe de dinti lasand sa actioneze timp de 5 minute, dupa care clateste bine cavitatea bucala cu apa. Continutul de vitamina C din capsuni ajuta la indepartarea placii dentare. Iar acidul malic previne si indeparteaza petele de la nivelul smaltului. Se mai poate folosi si o mixtura de pasta de dinti cu capsuni zdrobite cu care se executa un periaj de 4-5 minute, dupa care se clateste bine.

Clateste gura cu ulei
Clateste gura cu ulei. Folosirea uleiului in igiena orala este un vechi remediu Ayurvedic care ajuta la indepartarea placii dentare si la eliminarea chimicalelor si toxinelor din organism. Ai ulei presat la rece de susan, cocos, masline sau floarea soarelui? Dimineata, inainte de micul dejun, ia o lingura de ulei de tipul celor mai sus si clateste gura timp de 20 de minute. Dupa care clatesti cu apa sarata si apoi executi periajul normal cu pasta de dinti.
Dinti albi, sanatosi cu bicarbonatul de sodiu
Bicarbonatul de sodiu, remediu si inlocuitor al pastei de dinti. Bicarbonatul de sodiu este folosit de mult timp ca inlocuitor pentru pasta de dinti, curatand, indepartand petele si albind dintii cu succes. Este un abraziv bland, structural format din cristale fine care se dizolva cu usurinta in apa. Si astfel ajunge si in locurile mai putin accesibile in mod obisnuit precum si in spatiile interdentare. Atenție, bicarbonatul de sodiu trebuie folosit totusi cu moderatie. Fiind o substanta abraziva, acesta poate afecta smaltul dintilor. Este suficient folosirea lui o data sau de doua ori pe luna.
Remediile si metodele descrise mai sus nu pot inlocui vizitele regulate la medicul stomatolog. Ci te pot doar ajuta sa ai si sa pastrezi un timp mai îndelungat dinti curati, albi, sanatosi si mai stralucitori.