Solnita in forma de bufnita

Stiam eu ca bufnitele sunt pasari inteligente dar sa le pui la munca in folosul tau mi se pare destul de deplasat. Dar ce munca, sa astepte cuminti si nemiscate acolo pe masa ca sa pui mana pe ele si sa le scuturi apoi cu capul in jos-cu scopul de a fi solnita. Un adevarat chin, nu-i asa? Pai le intepenesc gaturile, mai ales lor care au nevoie sa si-l miste cat mai mult.

Nu de alta dar oricum gatul unei bufnite este foarte scurt. Mai este si gros, ceea ce inseamna ca nu poate sa si-l aplece intr-o parte sau in alta. Si atunci singurele miscari pe care le poate face sunt cele laterale, spre stanga si spre dreapta, dar incredibil de flexibil asa incat isi poate intoarce capul spre aproape toate directiile, aproape pana la 160-170 de grade. Iar bufnitele acestea trebuie sa stea complet nemiscate… Nu-i frumos sa le tratezi asa.

solnita in forma de bufnita

Mai bine solnita sau animal?

Bine, asta e soarta unei solnite. Solnita sa te astepte frumos ca sa dea gust mancarii cu un pic de sare, cu un pic de piper. As prefera insa niste solnite mai inexpresive, ma gandesc ca altfel mi-ar atrage atentia de fiecare data cand ma asez la masa ca sa mananc ori atunci cand pregatesc ceva de mancare. Mai ales ca mie imi plac bufnitele, mi se par niste pasari fascinante. Nu am vazut decat la gradina zoologica si la televizor in diverse documentare despre viata in salbaticie in diverse zone reci. Fata in fata in mijlocul padurii nu m-am aflat inca nu niciuna. Presupun ca daca le-as auzi mi-ar placea sa stiu ca sunt acolo. Dar in aceleasi timp daca mi-ar zbura in fata, cum vin ele asa, in planand, probabil ca m-as speria.

Nu stiu de ce au ajuns sa-mi placa. Presupun ca din cauza ochilor lor mari si a cavitatilor care ii inconjoara si care bineinteles, ii pun in evidenta. Si pentru ca in ciuda superstitiilor care inconjoara aceasta specie de pasari, ea este de fapt extrem de folositoare. Stiati ca o bufnita poate sa prinda intr-un an pana la 10.000 de soareci? Pai imagineaza-ti ce exod al rozatoarelor ar fi daca nu ar exista bufnitele ca sa controleze rozatoarelor. La cat de repede cresc soriceii si la cata apa si mancare consuma si la cate boli pot sa transmita, o interventie aeriana asupra cetelor de rozatoare mi se pare foarte utila.

Mai ales ca nici nu deranjeaza, vaneaza cel mai mult noaptea. Pe de alta parte nu mi-ar placea sa ma aflu in padure, noaptea, si sa ii aduc buhaitul acela lugubru. Dar asta e bufnita, cu bunele si cu mai putin bunele ei. Tu ti-ai cumpara solnite cu chip de bufnite?

Leave a Comment