Victorie uriasa a Simonei la Indian Wells

Ce meci dramatic a castigat aseara Simona Halep. Un adevarat examen si asta din mai multe puncte de vedere: psihic, rezistenta fizica, ambitie, toate i-au fost puse la incercare. De fapt, as putea spune, si le-a pus singura la incercare, avand parte de un meci foarte greu in principal din cauza ei, si mai putin a adversarei. Aceasta, Jelena Jankovici, o sarboaica ce venea dupa o saptamana de foc in care, cu o singura exceptie, avusese parte de meciuri doar de trei seturi. Oboseala fizica la care se adauga si varsta de 30 de ani. Constanteanca noastra, aproape la fel in ceea ce priveste lungimile meciurilor jucate, mai putin pauza de o zi daruita de Serena Williams prin retragerea acesteia din competitie.

Simona pornea asadar favorita, si prin prisma zilei de odihna de care avusese parte, si prin cea a pozitiei in clasamentul mondial (3 WTA fata de 18 WTA), acestora adaugandu-se forma sportiva aratata in acest an 2015 cu Simona castigatoare la Shenzhen si Dubai. Jelena a mai pus insa ceva la bataie: experienta acumulata pana la aceasta varsta si calitatea jocului sau, joc care in trecut a propulsat-o pana in varful ierarhiei, pe locul 1 WTA cu cativa ani in urma.

Daca inceputul de joc a fost asa cum ma asteptam, incrancenat, primele doua game-uri durand singure nu mai putin de 16 minute, a urmat caderea inexplicabila pentru noi a Simonei, avand ca efecte pe tabela de scor a unui 2-6 de neinteles, mai ales prin prisma jocului practicat de romanca, departe de ceea ce stiam despre ea. De altfel dupa meci comentatorii postului de televiziune ESPN mentionau: „Halep a jucat cel mai slab meci al sau la acest turneu dar a castigat cel mai mare trofeu al carierei”.

Spre finalul primului set chiar ma gandeam ca pe de o parte poate ar fi mai bine ca Simona sa cedeze punctele si game-urile ca sa inceapa cel de-al doilea set cu o alta mentalitate inainte ca uzura sa o macine; pe de alta parte speram sa traga cat mai mult de mingile avute, sa o alerge cat mai mult pe sarboaica asa incat aceasta sa oboseasca, sa isi consume bateriile pentru ca apoi sa cedeze mai usor pe fondul prospetimii de care Simona ar fi trebuit sa dea dovada.

Simona Halep nu a parut insa deloc in forma nici in alt doilea set, dupa foarte multe mingi sprijinidu-se de picioare de parca ar fi fost sfarsita de oboseala. Bine, si ora imposibila de disputare a meciului, la amiaza, coroborata cu aerul cald si uscat din California trebuie sa-si fi spus cuvantul dar nu justifica lentoarea in joc. Simona a aratat insa ca e constienta ca singura ei sansa de a-si apropia victoria era aceea de a castiga puncte si de a nu o lasa pe Jankovic sa se desprinda in castigatoare asa incat a facut tot ce i-a stat in putinta sa tina aproape de sarboaica.

Problemele pe propriul serviciu le-a compensat cu rebreak-uri succesive asa incat a reusit sa egaleze de fiecare data cand si-a pierdut serviciul in cel de-al doilea set. Si de la 1-2 si de la 2-3 dar mai ales de la 4-5 cand sarboaica ajunsese sa serveasca pentru castigarea meciului si a trofeului. A fost probabil momentul cheie al meciului, apogeul cand, Simona egaland pentru a cata oara situatia, s-a descatusat pentru a mai cuceri alte doua game-uri si inchide cel de-al doilea set in favoarea sa: 7-5. Un set cu treceri succesive de la agonie la stari de bine iar in final la extaz.

Jucatoarele ajunsesera in setul decisiv iar Simona reusise pana in acel moment doar gratie ambitiei, vointei de a se agata de sansele sale pentru re-castigarea punctelor si game-urilor pierdute pe mana ei. Un set al treilea disputat in aceeasi nota: Simona joaca greu, in niciun caz la potentialul sau maxim, dandu-i astfel voie lui Jelena sa puncteze decisiv spre disperarea spectatorilor si suporterilor Simonei. Oboseala din ce in ce mai evidenta a jucatoarelor, nervozitatea amandorura au dictat desfasuratea acestui set decisiv in care am avut din nou o serie incredibila de break-uri si rebreak-uri, din fericire incheiata in favoarea Simonei: 6-4 dupa un meci epuizant nu doar fizic ci si psihic, o experienta care ii va fi utila Simonei chiar mai mult decat trofeul in sine.

Jocul romancei, departe de ofensiva cu care ne obisnuise, ne-a aratat insa o alta fata a Simonei: cea nevoita sa practice un joc defensiv dar pe care l-a dus la capat intr-un mod incredibil, castigand meciul cu un astfel de joc defensiv in care diferenta a fost facuta de numarul greselilor nefortate ale jucatoarelor, mai mare in cazul Jelenei. Multe, foarte multe greseli dar o experienta extraordinara pentru ea. A fost capabila sa se calmeze dupa fiecare greseala si izbucnire nervoasa, a fost in stare sa jaloneze intr-o stare de presiune formidabila, avand si destule schimburi de mingi cu adevarat sclipitoare. Extraordinara revenire a Simonei, echivalenta cu un nou trofeu, al 11-lea in portofoliul romancei. Felicitari, Simona!

2 Comments

  1. Maftei says:

    Hai Simona! Învingele și pe belgience!

  2. Maftei says:

    Hai Simona! Învingele și pe belgience!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Share This