Simona Halep vs Yanina Wickmayer

Partida disputata pe Rod Laver Arena din Melbourne are iz de revansa. Din partea Simonei la adresa Yaninei, din partea belgiencei la adresa lumii, aceasta jucatoare dorindu-si foarte mult sa avanseze in clasamentul mondial. Statistica lucreaza in favoarea ambelor jucatoare. Pe de o parte Wickmayer a batut-o pe Halep in fiecare dintre precedentele trei meciuri, 6-4 6-0 in sferturile de finala ale turneului de la Hobart in 2012, 6-0 6-2 tot in sferturi la Auckland in 2011 si 6-3 6-2 in finala de la Torhout din 2010. Pe de alta parte Simona este acum pe pozitia a treia in clasamentul mondial, Yanina abia in prima suta.

Belgianca a castigat primul punct al meciului, pe propriul serviciu, gratie unei executii aproapte perfecta. L-a castigat si pe al doilea pasand-o pe Simona. A treia si a patra minge insa le-a dat afara, in principal din cauza loviturilor puternice ale Simonei care pare pregatita sa contracareze jocul puternic al lui Wickmayer, cea care acum 5-6 ani era tanara speranta a tenisului feminin mondial, pierduta insa pe drum, in prezent fiind pozitionata pe locul 80 in clasamentul WTA. Wickmayer reuseste insa sa-si faca serviciul in primul game pentru a-l castiga, nu fara lupta din partea Simonei, dupa doua egalitati la 40.

Pe serviciul Simonei game-ul care a urmat nu a avut istoric punctele impartindu-se doar pana la mingile decisive, adjudecate de constanteanca noastra. Wickmayer are insa forta si cel putin pe propriile serviciuri se vede treaba ca nu e dispusa sa cedeze prea usor. Isi gaseste unghiurile si o alearga pe Simona, gasind culoarele favorabile pentru a pune mingile castigatoare in teren. Romanca revine insa in partea a doua a acestui game pe care il rezolva in favoarea sa: break si 2-1 pentru Simona. 3-1 dupa doar alte doua minute gratie unui game castigat la zero.

O falsa cadere a Simonei pe serviciul belgiencei care ajunge sa conduca cu 40-0 in ghemul al cincilea, diferenta remontata in urmatoarele patru mingi pentru a avea o sansa de break. Irosita din cauza unei mingi la fileu bine pusa de catre Yanina. Game-ul se transforma in cel mai lung al meciului de pana acum cu trei egalitati, transat insa de Simona Halep: 4-1 in primul set. Romanca se simte foarte bine, spre deosebire de caldurile din ultimele zile astazi Simona joaca la o temperatura de doar 19 grade Celsius in aer, mai mult decat atat, joaca foarte bine plasand mingile excelent, alergand foarte bine si simtindu-se in control. Virginia Ruzici o aplauda din tribune si are de ce, jocul merge.

Apare si un zambet pe fata Simonei tradand relaxarea care o costa. Wickmayer face break-ul si cel putin pe tabela de scor reintra in meci: 2-4 cu serviciu. Jocul belgiencei din aceasta perioada de meci este caracterizat de riscuri asumate, castigatoare, iar scorul se strange, neasteptat, la 4-3. Un joc solid al Yaninei Wickmayer, un joc si mai solid al Simonei Halep in urmatorul game castigat de romanca pe propriul serviciu dupa o ultima minge care a ciupit terenul pentru doar 2-3 milimetri dupa cum avea sa ne arate Hawk-Eye-ul la challenge-ul cerut de Simona dupa ce arbitrul de linie daduse mingea afara: 5-3. Un nou serviciu pentru belgianca, un nou joc solid al Simonei care ii aduce doua mingi de set, netransformate insa in punctul decisiv pentru castigarea setului, Wickmayer este artagoasa si arata mai bine in joc decat locul in clasamentul mondial: 5-4 iar Simona urmeaza sa serveasca pentru castigarea setului.

Primul punct este castigat de Simona care o paseaza pe Yanina, as pentru 30-0, as pentru 40-0, serviciu puternic incapabil de a fi returnat corect de belgianca, game si set pentru Halep: 6-4 in primul set, dupa 47 de minute de joc.

Wickmayer revine in forta, mai ales ca serveste din nou in primul game al setului, un fel de implant calitativ in jocul belgiencei. Nu are un procentaj fantastic la primul serviciu, pe cel de-al doilea insa il joaca adeseori riscant, surprinzand-o pe Simona si castigand primul ghem al celui de-al doilea set. Simona este avizata de faptul ca meciul nu s-a terminat: Wickmayer are deja la activ doua meciuri castigate dupa set pierdut, chiar aici la Australian Open in tururile precedente: 4-6 6-4 6-3 cu Sara Errani, 6-4 4-6 6-4 cu Lara Arruabarrena. Ghem de mare lupta insa pe serviciul Simonei care si-l adjudeca pentru 1-1. Urmat de un break pentru 2-1 dupa greseli ale belgiencei, fortate de jocul romancei. Pana acum s-a repetat scenariul primului set.

Belgianca ramane insa periculoasa si in al patrulea ghem beneficiaza de doua mingi de re-break de care profita pentru a egala: 2-2. Mutare a centrului de greutate facilitata insa de o greseala nefortata a Simonei care i-a permis adversarei sale sa se duca la 40-15. Romanca a revenit insa in game-ul urmator reparandu-si erorile si castigand din nou pe serviciul adversarei. Trei break-uri la rand, dintre care doua pentru Simona: 3-2. Apoi, executie in direct, la zero, din partea Simonei care se distanteaza la 4-2.

Iar romanca pare decisa sa inchida meciul cat mai repede: 40-0 pe serviciul adversarei, cu mingi lungi, puternice, bine plasate. Nu reuseste insa sa profite de cele trei oportunitati de a mai puncta la capitolul game-uri, vazandu-se egalata. Revine insa in avantaj cu o minge ajunsa in extremis in coltul terenului si un lung de linie incredibil care il face si pe antrenorul belgiencei sa o aplaude (in imaginile alaturate). Apoi forteaza greseala Yaninei si se desprinde decisiv: 5-2. Simona va servi pentru castigarea meciului si calificarea in sferturile de finala.

Lovitura puternica din apropierea fileului, 15-0; dubla greseala insa si se vede egalata 15-15; revine cu un as de 30-15 si un contre-pied de 40-15 si doua mingi de meci, concretizata insa de la prima dintre ele: 6-2 dupa alte 32 de minute de joc in acest meci. Avem asadar

Simona Halep – Yanina Wickmayer 6-4 6-2

Un joc foarte bun practicat de Simona astazi, fortata de adversara sa-si ridice nivelul, joc bun menit sa o pregateasca pentru intalnirile mai dificile care urmeaza, dupa ce in precedentele partide a avut parte, de ce sa nu recunoasteam, de oponente mai slab pregatite si astfel meciuri mai facile, in care simpla diferenta de valoare a construit si diferenta pe tabela de scor. Iar contabilitatea e simpla: pentru accederea in faza urmatoare Simona are asigurat un premiu in bani in valoare de 340.000 de dolari, suma putand creste pe masura performantelor.

Urmatorul meci, in cadrul fazei sferturilor de finala, va fi in compania Ekaterinei Makarova din Rusia, favorita 10 la aceasta editie a Australian Open. Iar daca trece de Makarova, urmatoarea adversara va fi castigatoarea meciului dintre Eugenie Bouchard si Maria Sharapova.

Bafta Simona!

sursa foto

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Share This