Parcare subterana automatizata pentru biciclete

Japonezii au facut-o din nou. Nu era de ajuns ca sunt la cateva generatii inaintea noastra din punct de vedere al avansului tehnologic, nu ma refer aici la banalele smartphone-uri, dar parca ne fac in ciuda cu toate inventiile lor posibile si in acelasi timp aproape ireale. Pentru ca trebuie sa vezi ca sa crezi:

Dupa cum se poate vedea, constructia de la suprafata pare una banala, ce nu lasa sa se intrezareasca uriasa masinarie care actioneaza in subteran. Si nu doar uriasa ci si spectaculoasa. O solutie tehnica pe cat de simpla, pe atat de eficienta. Si trebuie spus ca ideea acestei parcari subterane a apartinut unui angajat al unei firme ce ofera servicii contabilitate. Persoana respectiva a participat la un concurs de proiecte organizat de autoritatile orasului Tokyo, proiectul sau a fost desemnat castigator iar punerea in executie asigurata de catre aceleasi autoritati din fonduri proprii. Nu fonduri europene, bineinteles, ci guvernamentale japoneze.

Imensul depozit subteran este deservit de un robot autonom alimentat cu energie provenind de la panouri solare si care preia, roteste suportul pe care se afla bicicleta preluata conform celei mai eficiente variante de depozitare si consum de energie si o stocheaza intr-un stal pana cand proprietarul ei se intoarce pentru a-si recupera mijlocul de transport. Beneficiile sunt multiple: posesorul bicicletei poate sta fara grija ei, securitatea fiindu-i asigurata, nicio persoana neautorizata neavand acces in incinta subterana, integritatea ei este de asemenea asigurata, bicicleta nefiind expusa intemperiilor asa cum se intampla in cazul depozitarii ei sub cerul liber; iar orasul a facut rost de mai mult spatiu la suprafata pentru a fi folosit in alte scopuri.

Acest tip de parcare a fost deja omologat, fiind realizate deja cateva astfel de constructii in mai multe orase din Japonia, parcarile dispunand de 100 respectiv 200 de locuri de depozitare a bicicletelor, dupa modelul integrat in fiecare oras. Autoritatile sunt mai mult decat incantate, conceptul mutarii lucrurilor care ocupa spatiu la sol undeva in subteran permitand nu doar eliberarea unor suprafete mai mari sau mai mici dar si infrumusetarea zonelor respective.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Share This