Panda rosu

Panda rosuTrebuie sa vezi ca sa crezi ca exista asa ceva. Si totusi titlul si animalutele sunt cat se poate de reale, micii ursuleti alb-negri au cativa frati de alta culoare. Cativa pentru ca si acestia sunt pe cale de disparitie. Dar, nefiind la fel de dragalasi precum mancatorii de bambus, sunt mai putin expusi presei, publicului si atentiei acestora.

Exemplarul din imagine se numeste Tingri, are varsta de 10 ani si isi duce traiul la Gradina Zoologica Marwell Wildlife din apropierea orasului Winchester, capitala comitatului britanic Hampshire, la aproximativ 100 de kilometri de Londra, in 2005, anul nasterii sale, fiind vedeta gradinii zoologice. Ca si clasicii ursi panda, si panda rosu provine tot din Asia, habitatul sau natural fiind reprezentat de podisul Tibet, padurile de la poalele muntilor Himalaya in Nepal si China, India, Bhutan si Burma, adorand regiunile forestiere aflate la altitudini cuprinse intre 2000 si 4500 de metri.

Panda rosu are un regim alimentar care poate fi numit, mai in gluma, mai in serios, herbalife, hranindu-se in principal cu muguri de bambus, radacini, ierburi, fructe si ghinde. Daca are ocazia, rar, e adevarat, nu zice nu nici unor „delicatese” precum oua, insecte, pui de pasari si rozatoare mici. Bineinteles, in cazul exemplarelor aflate in mediul natural, Tingri fiind tinut la dieta erbivora, ceea ce il asigura ca nu are nevoie de detartraj sau de implant dentar caci nu i se cariaza dintii.

Panda rosu are o caracteristica specifica si ursilor panda, aceea ca mainile lor sunt prevazute cu un deget suplimentar folosit bineinteles pentru prinderea si tinerea alimentelor. Acest deget fiind nimic mai mult decat un os alungit de la incheietura mainii, nefiind opozabil asa cum se intampla la oameni.

Tot la capitolul informatii interesante se numara si faptul ca puii se nasc orbi, lucru nu neaparat spectaculos cat timpul cat acestia raman inchisi, aproximativ 21 de zile dupa nastere. Timp in care mamele lor au grija indeaproape de pui, ca si urmatorul an de viata. Tatii nu participa la procesul de crestere al puilor.

Daca ai vazut filmul si ai ramas uimit de lungimea cozii trebuie sa stii ca nu i-au pus-o acolo ca sa-l faca de ras, lungimea cozii ajunge la exemplarele adulte pana la 60 de centimetri cand corpul sau ajunge la un metru. Coada absolut imensa i-a facut pe cercetatori ca atunci cand au descoperit aceasta specie de animale sa o incadreze in familia ratonilor. Ulterior s-au repliat si l-au incadrat in cea a ursilor. Pentru ca atunci cand cercetarile genetice au fost posibile, sa isi dea seama ca panda rosu face parte din familia Mustelidelor in care se mai gasesc, atentie, dihorii, nevastuicile, jderii, bursucii, herminele si vidrele. Pe cat de ciudat, pe atat de.. panda rosu.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Share This