Laptop, tableta sau amandoua?

De cateva zile, dar ce zic, de cateva saptamani ma framant asupra urmatorului echipament pe care mi-l voi cumpara. De nevoie, nu de placere. Problema sta in felul urmator: am nevoie de un laptop. Suficient de puternic incat sa duca cu brio toate activitatile si eforturile la care il voi supune. Chestii de birou, ceva prelucrare de fotografii, probabil filme, muzica, chestii aparent banale dar importante de-a lungul intregii zile, nu doar in munca de birou. In acelasi timp mi-ar placea sa se poata transforma asa, deodata, si intr-o tableta. Adica pur si simplu, daca am chef sa ma uit la un film cocotat in varful patului, sa pot sa-i dau drumul si sa ma uit la film, fara sa fiu conditionat de cine stie ce pozitie in care sa-l tin, adica fara prea mari eforturi.

Cautarile mi-au aratat ca variante sunt multe: una de exemplu ar fi genul acesta de tableta cu tastatura, cum apare si in poza. Nu mi-ar displacea, mobilitatea e la superlativ. Nu cred insa ca m-ar ajuta foarte tare in munca din timpul zilei. Iar seara nu vad de ce as mai avea nevoie de tastarura, as folosi device-ul doar ca tableta. Pe de alta parte sunt laptopurile cu ecrane din-acelea care se dau pe spate. La unele branduri mai mult, intr-atat de mult incat se pliaza pe partea cealalta a carcasei si devine tableta cu tastatura pe partea cealalta, adica se intoarce la 360 de grade. La alte branduri intoarcerea se face la mai putin de 360 de grade, ecranul si tastatura putand ajunge cel mult intr-o pozitie gen suport, ca un album foto de birou, rotitor. Cu o astfel de limitare clar nu pot sa fac nicio prezentare vreunui partener, pentru aceste situatii avand nevoie ori de tableta cu tastatura ori de laptopul cu ecran cu intoarcere completa peste spatele tastaturii.

Mai stiu ca as vrea sa nu aiba Android ci sistem de operare Windows. Acum trebuie sa recunosc ca nu stiu cum functioneaza noul Windows, cel 8, 8.1, eu lucrand acum pe un Windows 7. Nici nu am vazut la cineva cum merge iar in magazine laptopurile si tabletele cu Windows au toate patratele si dreptunghiurile specifice lui Windows 8 deci nicio sansa sa mai gasesc ceva cu Windows 7 despre care oricum am auzit ca urmeaza sa ramana si el fara suport din partea Microsoft, asa cum s-a intamplat si cu Windows XP.

Iar daca merg pe Windows 8, pot sa pun pe el o aplicatie de editare foto? Ma refer la una cu care sa pot schimba nu foarte semnificativ pozele pe care le am prin arhiva: un contrast, un nivel de claritate, chestii nu foarte complicate dar nici basic gen rotire sau crop. Despre aplicatiile office nu-mi fac griji, in zona asta sunt sigur ca gasesc ori un Libre Office ori ceva similar care sa poata edita si fisierele specifice Office-ului aceluiasi Microsoft si sa-mi pot face de exemplu contabilitatea.

Voi ce varianta imi recomandati? Tableta cu tastatura precum are domnul din fotografie, sau laptop cu ecran rabatabil?

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Share This