O scurta istorie a bancilor din antichitate pana in epoca internet banking-ului

Primele banci din lume au luat nastere in antichitatea asiro-babiloniana, functionand in principal pe baza de imprumuturi de cereale, extrem de valoroase si de cautate la acea vreme, in primul rand pentru ca asigurau hrana populatiei si in al doilea rand pentru ca monedele nu aparusera inca. Dovezile istorice indica faptul ca in Roma si Grecia antica existau deja conceptele de imprumut si depozit in sensul in care le folosim azi. Activitatile bancare simple, rudimentare se desfasurau initial in jurul templelor.

Ulterior, cruciadele din Evul Mediu si schimburile comerciale din ce in ce mai dese duc la aparitia unor banci care folosesc atat bani, cat si bunuri cu valoare economica (piei de animale, grane, aur sau argint), bancile fiind ceva mai apoi folosite pentru orice transfer de bani intre doi proprietati de unitati monetare, chiar si pentru depozitare si recuperare taxe de la contribuabili.

Insa conceptul de banca in acceptiunea actuala dateaza din epoca renascentista, iar familii de italieni din Venetia, Florenta si Genova sunt cunoscute azi ca fiind primele familii de bancheri din lume, intemeietori ai activitatii bancare. Familiile de bancheri Bardi si Peruzzi sunt cunoscute ca fiind pioneri ai domeniului, insa de departe numele Medici este cel mai rasunator, fara indoiala datorita importantei familiei de Medici in istoria Italiei, a Europei si a lumii.

Actualmente, cea mai veche banca din lume este tot o banca italiana, banca Monte dei Paschi din Siena, care dateaza inca din 1472. Cu toate ca momentul crizei economice din 2008 a pus mari probleme acestei banci, ea a supravietuit, fiind totusi nevoita sa-si vanda din active sau sa reduca din personal si din cheltuielile administrative.

In Romania, prima banca a fost infiintata in 1857 de catre un bancher german pe nume Nulandt. Banca Nationala a Moldovei, caci asa se numea, avea sediul central la Iasi, dar si doua sucursale la Bucuresti si Galati. In realitate, prima banca romaneasca functiona ca o sucursala a bancii din orasul german Dessau. Pentru ca situatia economica a tarii era, la acea vreme, nu foarte stabila, dar si pentru ca banca a imprumutat excesiv latifundiari, ea a functionat un an, fiind inchisa ca urmare a falimentului in 1858.

In zilele noastre, institutiile bancare cu traditie sunt concurate de banci mici, unele fara sedii, care functioneaza simplu pe baza aplicatiilor de internet banking. Daca bancile elvetiene sunt cele mai sigure din lume, in ultimii ani bancile din China au cunoscut un succes din ce in ce mai mare datorita cresterii potentialului productiv al Chinei. De pilda, rezultatele nete din anul 2011 ale bancilor in intreaga lume au plasat patru banci din China pe primele locuri, in vreme ce locul cinci a fost ocupat de banca americana JP Morgan Chase, iar BNP Parisbas a ocupat abia locul doisprezece.

In ciuda crizelor, falimentelor, scandalurilor sau a neincrederii in banci, ele sunt parte din existenta noastra sociala. In tarile dezvoltate, copiii au conturi bancare inca de la nastere, iar cumpararea unor proprietati sau simplul fapt de a fi remunerati la locul de munca implica crearea si utilizarea unui cont bancar, contabilitatile firmelor fiind de asemenea de neconceput in prezent fara utilizarea unor instrumente bancare.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Share This