Hoverla – un loc mirific

Trebuie sa recunosc ca am stat un pic indoit inainte sa ma decid sa va arat poza aceasta si sa va scriu numele de Hoverla. Poze nu e a mea, am gasit-o in aceasta dimineata pe net, cu totul intamplator. Dar uite ca intre timp aproape ca se face seara. Fereastra cu poza nu reusesc s-o inchid, nu-mi vine, trebuie sa s-o arat. Sa dau si credit autorului sau care se numeste Balkhovitin.

De ce nu am reusit s-o inchid desi pot spune ca m-am uitat la ea suficient de mult timp cat sa spun ca a fost indeajuns? Pentru ca pur si simplu este prea frumoasa, parca ma unge la suflet. Usor de dedus, imi place sa merg pe munte, laolalta cu alti montaniarzi. Iar o astfel de imagine in care soarele se revarsa printr-o spartura in nori. E ca si cum Dumnezeu ar alege acel loc si moment ca sa coboare pe Pamant este de-a dreptul sublima.

Hoverla, Ucraina

Locul in sine nu este unul foarte accesibil pentru noi romanii. E drept, nu se gaseste in Romania. Insa este foarte aproape de tara noastra, la mai putin de 30 de kilometri de granita cu noi. In Ucraina mai exact, si cum pentru aceasta tara trebuie sa-ti procuri viza. Iar daca tot o iei te duci mai degraba spre Odessa si Kiev decat prin munti. Nu de alta,dar munti avem si noi si inca multi fata de altii, zic ca e destul de greu sa ajungi acolo.

Muntii Hoverla

Muntii din fotografie se numesc Hoverla, sunt cei mai inalti munti din Ucraina la cei 2.061 metri ai varfului care poarta acelasi nume si fac parte bineinteles din lantul Carpatic. Unii specialisti includ Hoverla chiar in Muntii Maramuresului sau asa-numitii Carpati Padurosi, altii in Masivul Cernahora din Ucraina. Considerand ca Hoverla face parte din acelasi masiv muntos cu prelungirea sa pe teritoriul tarii noastre, trebuie atunci remarcat si fratele mai mic al lui Hoverla, de dincoace de granita, anume Varful Farcau, avand o inaltime de 1.957 de metri si aflat in aria protejata Varful Farcau – Varful Mihailecu – Lacul Vinderelu. Si pentru ca am introdus aici si un luciu de apa, trebuie sa mai spun ca raul Prut izvoraste din muntii Hoverla, ca fapt divers.

Leave a Comment