Fecioara rugandu-se

Fecioara Maria

Din momentul in care am vazut prima data originalul acestui tablou mi-am dorit sa incerc o reproducere a sa. Mi s-a parut atat de viu, de insufletit si plin de evlavie incat pot spune ca m-a marcat si inca destul de profund.

Exprima in acelasi timp dorinta si dezamagire, liniste dar si o lupta interioara intensa. Originalul dateaza tocmai din secolul al 17-lea, fiind pictat undeva intre anii 1640 si 1650 de catre pictorul italian Giovanni Battista Salvi da Sassoferrato (care a trait intre 25 august 1609 si 8 august 1685). Tabloul original se gaseste la Galeria Nationala (National Gallery) din Londra asa incat daca aveti ocazia sa ajungeti acolo cautati-l cu privirea si admirati-l. Nu va cer sa il comparati cu versiunea mea, nu cred ca are sens o eventuala comparatie, doar admirati-l, este fantastic sa te afli in fata lui, iti vine sa iti impreunezi mainile si sa incepi sa te rogi alaturi de Fecioara.

Insa si daca aveti drum prin Italia puteti vedea acelasi tablou sau cel putin variante apropiate. Acest lucru este posibil datorita faptului ca pictorul, odata ce realiza un tablou care avea succes, realiza mai multe variante ale acestuia pentru diversii cumparatori care i-l solicitau. Asa incat variante apropiate se gasesc expuse in interiorul Bazilicii Santa Maria della Salute din Venetia si la Accademia Carrara di Belle Arti din orasul italian Bergamo. Pe acestea din Italia nu le-am vazut dar probabil ca m-ar atinge la fel de mult ca originalul.

Legat de Fecioara Maria, iata si o informatie interesanta: stiai ca 70% dintre catedralele din Franta poarta numele Fecioarei? Este de inteles de vreme ce venerarea Fecioarei Maria joaca un rol important atat in Biserica Catolica cat si in cea Ortodoxa si nu numai, un rol important avandu-l si in credintele anglicana si cele orientale.

Daca te atrage ideea de a avea un tablou si la tine in casa, bine, nu religios, desi, de ce nu, si acestea au locul lor pe pereti, iata si o recomandare, un magazin din care poti comanda tablouri canvas, foarte frumoase, atat modele moderne cat si modele vintage, atat colorate cat si alb-negru, o multime de variante, chiar si personalizate.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Share This