Eclipsa totala de soare, vazuta din spatiu

eclipsa de soareEclipsele de luna si de soare sunt destul de rare si probabil tocmai din acest motiv sunt atat de fascinante. Mai ales cele de soare sunt intr-atat de rare si de limitative in ceea ce priveste zona din care pot fi observate pentru ca asteptarea sa fie cu atat mai febrila. Iar atunci cand au loc iesim intr-un loc de unde le putem observa cat mai bine, ne punem ochelarii speciali la ochi si dam frau liber admiratiei. Ti-ai pus insa vreodata intrebarea cum arata o eclipsa totala de soare vazuta din spatiu? Iata mai jos imagini, chiar cu eclipsa totala de soare din 20 martie 2015, si explicatiile oferite de specialistii NASA care au realizat aceasta demonstratie.

Cum se intampla? Pozitionarea si miscarea Lunii vor fi de asa natura incat umbra ei va trece prin dreptul Pamantului, motiv pentru care o parte din acesta va fi acoperit de aceasta umbra. Pe traiectoria umbrei va fi observata asadar o eclipsa totala de soare, nu foarte multi oameni avand ocazia sa o vada, doar insulele Feroe si insulele Svalbard aflandu-se pe aceasta traiectorie. Penumbra pe de alta parte acopera nordul oceanului Atlantic, intreaga Europa, nordul Africii si mare parte din Rusia, zone in care va ajunge mai putina lumina de la soare in timpul eclipsei, astrul ceresc fiind acoperit in mai mica masura si vazand astfel o eclipsa partiala de soare in aceste zone.

Acum un pic si despre forma umbrei lunii pe suprafata Terrei: daca ipotetic ne-am duce in spatiu si am privi Pamantul de undeva din spatele Lunii, umbra lasata de aceasta pe suprafata Terrei ar aparea circulara. De deasupra nordului Europei insa, locul in care eclipsa are maximul sau, umbra ar aparea elipsoidala. Puncte de vedere diferite doar.

Umbra isi face aparitia in zona luminata a Pamantului undeva la sud de Groenlanda, face un ocol nu foarte mare ca sa dispara in intuneric undeva in zona Polului Nord. O traiectorie destul de scurta pe suprafata Terrei. Poate data viitoare o sa avem o traiectorie ceva mai populata. Nu de alta dar intr-un an putem avea pana la sapte eclipse, ori cinci eclipse de Soare si doua de Luna, ori patru eclipse de Soare si trei de Luna.

One Comment

  1. Ciprian Lospa says:

    Deci, prin urmare, eclipsele de luna sunt mai putine decat cele de soare si nu pot aparea de mai multe ori decat cele de soare intr-un an.:)

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Share This