De ce ne este frica de dentist?

frica dentistProbabil de fraieri ce suntem, desi trebuie sa fie si niste aspecte care tin mai putin de noi si care ne determina ori accentueaza aceasta teama, pentru unii aproape obsesiva, fata de medicul stomatolog. Care, saracul specialist, munceste ca se repare ceea ce noi nu am putut mentine la un nivel optim sau care cedeaza prea usor in fata vicisitudinilor vietii adica dulciuri ori mancare, temperaturi extreme sau cauze violente care lezeaza dantura.
 
Ads: implant dentaraparat dentardetartraj
 
Deci, care sunt cauzele care ne inspira teama fata de dentist? Un motiv apropiat de genetica ar fi acela ca daca mie mi-ar fi frica de dentist, copilul meu, vazand aceasta frica, va dezvolta bineinteles o teama similara. Vazand reticenta mea, auzind cuvintele pe care le folosesc atunci cand vorbesc de stomatolog si tonul cu care le spun, ar fi imposibil sa nu fie influentat undeva acolo inauntru. Bine ca nu mi-e teama de dentist. Si nici nu am copil. Inca. Iar daca stau sa ma gandesc bine, parintii mei n-aveau treaba cu dentistul. Ba chiar aveau danturi sanatoase, tatal meu pana la 40 de ani n-a suferit catusi de putin in ceea ce priveste dantura.

Odata frica instalata, se poate transforma usor in fobie. Asa ajung unii dintre noi sa nu calce in veci pe la dentist, altii o fac doar din cand in cand, atunci cand pur si simplu nu mai e rost sa te feresti de raul in halat alb si cu casca pe gura.

Ma gandesc apoi si la injectii. O eventuala frica de injectii va duce automat si la frica de dentist, normal de vreme ce repararea danturii inseamna de multe ori si durere care din fericire poate fi atenuata si inca bine. Cu pretul unei injectii. Si-atunci pacientul intra intr-un cerc vicios. Anxietatea sa fie un alt motiv? Stand acolo pe scaun, lasat pe spate, fara nicio posibilitate de a vedea ce mestereste medicul in gura ta, nu poate duce decat la o incordare oarecum nejustificata. Nemaivorbind de palpitatii, grija ca cine stie, poate gaseste niste grozavii acolo in gura, respiratia controlata si inghititul in sec amanat pana la tuse.

Oh, si ajungem la freza, dulcele sunet al frezei. Nici mie care nu mi-e teama si tot nu-mi place. Si normal, cui ii place sa i se faca explorari miniere prin calciul dintilor cand aparatul acela vibreaza in tot capul iar sunetul e facut parca sa ne scoata din minti?

Grijile sunt insa inutile, medicii stomatologi, chiar aplecati asupra noastra, sunt acolo ca sa ne faca bine, sa curete, sa astupe problemele pe care de cele mai multe ori ni le-am facut singuri, de multe ori chiar din cauza fricii de dentist. O frica care poate fi atenuata prin clasica comunicare. Cu familia dar mai ales cu medicul stomatolog. O prezentare a activitatii din sesiunea respectiva, descrierea problemei, masurile care se impun si modalitatea prin care problemele sunt rezolvate nu pot face decat sa estompeze teama si sa sporeasca increderea in medic. Asa incat nu va mai fie frica si vorbiti inainte, mai ales inainte sa deschideti gura.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Share This