Cum ar fi fost daca Hagi si Popescu erau tenismeni?

minge de tenisEu, la micul dejun. Micul dejul de a doua zi dimineata dupa victoria uriasa a Simonei Halep la Roland Gaross-ul din 2018 in fata Garbinei Muguruza pe care a invins-o cu 6-1 6-4 dupa ce a dominat de o maniera atat surprinzatoare cat si inaltatoare in primul set, dupa ce a dovedit o mare stapanire de sine si forta mentala in al doilea set in care a revenit dupa ce a fost condusa, sa zicem, destul de clar in prima parte a setului.

Victorie uriasa a Simonei Halep care a avut in tribune, mai exact in loja rezervata familiei sale, doua nume de asemenea uriase ale sportului romanesc: Gica Hagi si Gica Popescu. Cel din urma, conform propriilor declaratii, prezent pentru prima data in viata la o semifinala de Grand Slam, pe viu, bineinteles, in tribune.

Nu pot decat sa presupun dar o s-o fac, dincolo de foarte multele momente in care au tinut pumnii stransi pentru Simona, nu cred ca nu le-a trecut prin minte ideea ca ‘uite dom’le fata asta are ocazia sa castige in doua saptamani la fel de mult cat castigam noi intr-un an intreg, ca fotbalisti’. Poate chiar sa se intrebe cum ar fi fost ei, ca tenismeni. Nu de alta dar despre abilitatile Simonei de a jongla cu mingea stim deja, doar am vazut-o pe instagram cat de bine o loveste, o mangaie si o manevreaza.

Mai ales ca despre Hagi stim de asemenea nu doar ca ii place tenisul dar il si practica, in timpul liber, si nu de ieri de azi ci de zeci de ani deja, lucru care a facut posibila aparitia acelei poze de poveste cu Simona, o mana de copil, fotografiata impreuna cu Hagi, si el un fotbalist in culmea gloriei in acele momente, o fotografie clasica deja, de colectie, de pe terenurile de tenis ale Constantei.

Deci, cum ar fi fost Hagi si Popescu tenismeni? Ar trebui in primul rand sa ne imaginam ca ar fi avut sansa sa intre pe mana unor antrenori la fel de buni precum cei pe care cei doi i-au avut in copilarie pe terenurile de fotbal, lucru esential in dezvoltarea ca sportiv. La fotbal imi imaginez ca era (si este) mai simplu. Incepi sa bati mingea cu copiii de pe strada ta pe la 4-5 ani, apoi pe la 7-8 o bati si mai tare pentru ca pe la 9-10 ani sa intri intr-o forma organizata, un club de fotbal, o scoala de fotbal unde, daca ai norocul sa dai de antrenori nu buni, ci foarte buni, care sa te formeze atat ca jucator cat si ca om, ai ocazia sa ajungi un fotbalist rasat. Daca nu, speranta caut loc de munca.

La tenis cred ca este mai greu. Ca sa ajungi la un nivel atat de ridicat, si se vede, Simona evolueaza pur si simplu la un nivel cu totul diferit fata de celelalte tenismene ale noastre aflate si ele in prima suta dar este pur si simplu la un alt nivel al jocului, deci un copil trebuie sa inceapa tenisul, de placere, bineinteles, pe la 4-5 ani. Si dupa 6-7 ani de joaca in grup presupun ca trebuie sa intre deja pe mana unui antrenor foarte bun cu care sa lucreze zi de zi, saptamana de saptamana, an de an.

Dar cred ca prin formatia lor sportiva, Hagi si Popescu ar fi fost doi tenismeni buni. Poate chiar foarte buni. Pe Hagi il vad un fel de Nastase, un jongleur, in sensul bun, bineinteles, capabil sa-ti ascunda mingea pe teren, sa ajungi sa-ti scoti perii din cap, pe Popescu cu inaltimea lui, si forta pe care si-ar fi dezvoltat-o, de asemenea un tenismen de top. Cred ca ar fi fost o placere sa-i vezi jucand. Am fi avut o a doua generatie de aur, de data aceasta a tenisului, dupa Tiriac si Nastase.

In fine, sa nu uit de acea comparatie, as zice totusi deplasata, despre castigurile in tenis fata de fotbal. Nu de alta dar daca Simona ar fi jucat in vremea lui Hagi si Popescu, castigurile sale ar fi fost mai mici, mult mai mici. Exemplul cel mai clar fiind regina tenisului, Steffi Graf, care, cu toate Grand Slam-urile castigate si dominatia autoritara din tenisul mondial, a strans de-a lungul carierei sale, aproape 22 de milioane de dolari. Sa nu uitam, impozabili, caci nu toti banii ajung in final in conturile jucatorilor. Simona care de cativa ani este in top, a depasit-o deja la capitolul venituri, ajungand la aproape 24 de milioane de dolari. Iar performantele lor nu sunt nicidecum comparabile. Bine, Simona mai are inca timp sa evolueze pe dreptunghiul terenului de tenis dar nu va putea in veci sa se apropie rezultatele masinii de tenis care a fost Steffi Graf. Poate insa sa-ti consolideze castigurile pe care apropo, daca esti curios/curioasa, poti sa le vezi aici, e un fisier PDF pe site-ul organizatiei WTA, actualizat periodic, iata-l aici.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Share This