Cu banii pe-un dinte traiesc o luna

Titlul nu reprezinta o inventie de-a mea ci este chiar o replica pe care un nene dintr-un sat aflat nu foarte departe de Bucuresti i-a dat-o unui reporter ProTV ajuns la ei in vizita pentru a se documenta. Ideea de la care au pornit stiristii fiind aceea ca in noua sate din zece nu exista medic stomatolog, o situatie de-a dreptul dramatica si care nu le da oamenilor prea multe optiuni atunci cand vine vorba despre ingrijirea danturii. Iar motivele pentru care la tara nu exista medici dentisti sunt chiar simple: nu este deloc rentabil pentru un om avand aceasta meserie sa-si deschida un cabinet, care prin dotarile necesare costa destul de mult, cred, cand oamenii care locuiesc acolo sunt atat de saraci incat pur si simplu nu-si pot permite sa plateasca vizitele la dentist si interventiile stomatologice.

Ads: aparat dentarimplant dentardetartraj

Elocventa fiind chiar replica ce da si titlul articolului: “Este scump, pe un dinte sa dai vreo doua milioane. Cu doua milioane cam traiesc o luna”. In conditiile in care la tara pensiile sunt cum sunt, adica mici spre inexistente, oamenii isi dramuiesc banii pana la ultimele centime. Iar daca mai primesc ceva de la copiii aflati in straintate, batranii ii pun deoparte ca sa aiba ce le lasa, decat sa aiba grija de ei insisi. Aici intervine si obisnuinta, sau mai bine zis lipsa de obisnuinta in ingrijirea proprie, dantura nefacand exceptie. Atunci cand traiesti cu ideea ca faci tot ce se poate cu leacuri babesti, medicul devine doar un om la care apelezi de regula cand este prea tarziu.

Asa se face ca in lipsa unei ingrijiri adecvate, batranii si nu numai ei apeleaza la tamaie, spray-uri si alcool ca sa-si atenueze durerile, nu ca sa repare problemele dentare, fara sa fie constienti ca aceste variante nu doar ca sunt pe termen scurt si foarte scurt, dar le afecteaza si mai mult problemele pe care le au. O doamna intervievata si care nu are nici macar 40 de ani impliniti recunoaste franc ca tamaia la care a apelat ca sa-si trateze durerile de dinti mai rau i-au facut, acum nemaiavand niciun dinte bun in gura. Si nici nu poate face nimic din acelasi motiv: lipsa banilor pentru consultatii si interventii. Altii o dau pe usturoi. Si pe buna dreptate, calmeaza durerea pe moment. Iar dupa ce trece momentul, durerea de dinti reapare. Doar sarea si bicarbonatul ar fi dintre cele care nu fac mai rau, fiind mai putin toxice pentru organism, crescand PH-ul si oferind o stare de relaxare, tot de moment.

Despre pasta de dinti ce sa mai vorbim? Birturile nici nu mai aduc. Pentru ce, de vreme ce lumea nu o foloseste? Spalatul cu bere pare a fi de baza dupa fiecare masa. De altfel reporterita chiar a intrebat la un moment dat: “spala mai bine berea decat pasta de dinti?”. Iar raspunsul prompt a fost, bineinteles: “da, e cea mai buna”.

One Comment

  1. Ioana Radu says:

    E trist ca se intampla asta. Pe de o parte cu banii ar putea sa nu fie asa o mare problema, ca sunt cabinete particulare care lucreaza prin casa de asigurari de sanatate. Este un astfel de cabinet chiar in micul oras in care locuiesc. Pe de alta parte, insa, e vorba de educatie si de obisnuinta. Omului care s-a obisnuit asa poti sa-i dai gratuit pasta de dinti si periute… ca nu le va folosi. Le va tine intr-un sertar sau le va folosi sa curete diverse chestii prin gospodarie. Daca o viata intreaga nu s-a spalat pe dinti, nu va face schimbarea asta tocmai la batranete. E bine totusi ca generatiile mai tinere sunt mai educate din punctul acesta de vedere, cunoscand importanta igienei orale.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Share This