Copiii sunt expusi continutului periculos pe Internet

Cel mai recent studiu realizat de catre Kaspersky Lab a scos in evidenta niste statistici cel putin ingrijoratoare: copiii sunt expusi continutului periculos pe Internet. Ideea nu e chiar necunoscuta, in acelasi timp destul de usor de intuit. Valorile sunt insa in crestere alarmanta fata de anii precedenti. Statisticile sunt disponibile datorita actiunilor generate de modulul de control parental disponibil in cadrul softului de protectie antivirus si a continutului vizualizat pe Internet realizat de aceeasi companie. Modulul are rolul de a proteja copiii de continutul cu potential periculos. Acesta produce efecte doar daca este activat, manual, de catre parintii celor mici care au la indemana dispozitive conectate la Internet si prevazute cu acest modul.

Copiii sunt expusi continutului periculos pe Internet


Astfel, 4,88% dintre dispozitivele care au acest modul de control parental activat au determinat intrarea lui in actiune pentru evitarea problemelor pe care copiii le-ar fi putut avea. Cele mai multe cazuri sunt acelea in care copiii ar fi putut vedea materiale cu continut indecent (59,5% din cazuri). Sau redirectionati catre site-uri Internet dedicate jocurilor de noroc si pariurilor (26,6%). Ori trimisi catre site-uri cu continut violent, arme sau limbaj nepotrivit (20%). In fiecare caz copiii au fost tinuti departe de aceste site-uri. Modulul de control parental a reusit blocarea lor pentru ca cei mici sa nu fie expusi unor astfel de situatii sau informatii.

Copiii sunt expusi continutului periculos pe Internet

Cea mai dura statistica arata insa ca fiecare device a facut modulul de control parental sa reactioneze, in medie, de 127 de ori in cursul unui an calendaristic. Ceea ce inseamna o multime de situatii in care copiii, in absenta unui astfel de modul, s-ar putea gasi fata in fata cu toate aceste categorii de site-uri nepotrivite lor. Gradul de activare a acestui modul cu rol de protectie si control nu este unul foarte ridicat. Deci rezulta ca sunt foarte multi copii expusi acestor riscuri.
In ceea ce priveste tarile afectate, domina Rusia, India, China, Statele Unite, Germania si Marea Britanie. Acestea sunt si tarile in care cei mai multi parinti au grija de copiii lor prin activarea acestui modul. De aceea compania recomanda tuturor clientilor sai activarea acestui modul pentru protejarea celor mici.

Controlul parental este disponibil in toate produsele de securitate Kaspersky Lab. Exista si sub forma de aplicatie de sine statatoare, independenta, de protectie pentru copii, sub numele Kaspersky Safe Kids Beta. Se pot utiliza atat pentru Windows si Mac cat si pentru Android si iOS.

Leave a Comment