Copiii sunt tot mai expusi continutului nepotrivit sau periculos pe Internet

Cel mai recent studiu realizat de catre Kaspersky Lab a scos in evidenta niste statistici cel putin ingrijoratoare: copiii sunt din ce in ce mai expusi continutului nepotrivit sau chiar periculos in timp ce petrec timpul pe Internet. Ideea nu e chiar necunoscuta, in acelasi timp destul de usor de intuit. Valorile sunt insa in crestere alarmanta fata de anii precedenti. Statisticile fiind disponibile datorita actiunilor generate de modulul de control parental disponibil in cadrul softului de protectie antivirus si a continutului vizualizat pe Internet realizat de aceeasi companie. Modulul are rolul de a proteja copiii de continutul cu potential periculos, producand efecte doar daca este activat, manual, de catre parintii celor mici care au la indemana dispozitive conectate la Internet si prevazute cu acest modul.

Astfel, in decursul anului 2014, 4,88% dintre dispozitivele care au acest modul de control parental activat au determinat intrarea lui in actiune pentru evitarea problemelor pe care copiii le-ar fi putut avea. Cele mai multe cazuri fiind acelea in care copiii ar fi putut vedea materiale cu continut indecent (59,5% din cazuri); redirectionati catre site-uri Internet dedicate jocurilor de noroc si pariurilor (26,6%); trimisi catre site-uri cu continut violent, arme sau limbaj nepotrivit (20%). In fiecare caz copiii au fost tinuti departe de aceste site-uri, modulul de control parental reusind blocarea lor pentru ca cei mici sa nu fie expusi unor astfel de situatii sau informatii.

Cea mai dura statistica arata insa ca fiecare device a facut modulul de control parental sa reactioneze, in medie, de 127 de ori in cursul unui an calendaristic. Ceea ce inseamna o multime de situatii in care copiii, in absenta unui astfel de modul, s-ar putea gasi fata in fata cu toate aceste categorii de site-uri nepotrivite lor. Si cum gradul de activare a acestui modul cu rol de protectie si control nu este unul foarte ridicat, rezulta ca sunt foarte multi copii expusi acestor riscuri.

In ceea ce priveste tarile afectate, domina Rusia, India, China, Statele Unite, Germania si Marea Britanie, acestea fiind si tarile in care cei mai multi parinti au grija de copiii lor prin activarea acestui modul, compania recomandand tuturor clientilor sai activarea acestui modul pentru protejarea celor mici.

Controlul parental este disponibil in toate produsele de securitate Kaspersky Lab precum si sub forma de aplicatie de sine statatoare, independenta, de protectie pentru copii, sub numele Kaspersky Safe Kids Beta, atat pentru Windows si Mac cat si pentru Android si iOS.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Share This