Primul copac digital din Romania

Primul copac digital din Romania are doua functii de baza: pe de o parte rol de incarcator pentru cei ale caror telefoane, tablete sau alte device-uri si-au epuizat energia; pe de alta parte rol de retea wireless gratuita pentru cei care au nevoie de Internet si ajung in preajma lui. Totul gratuit.

Proiectul pilot a fost lansat inca de la finalul anului trecut insa de-abia acum, la venirea primaverii si la statornicirea soarelui pe cer copacul a inceput sa dea roade. Nu de alta dar energia electrica pe care o pune la dispozitia device-urilor provine de la cele cateva panouri solare plasate strategic deasupra ramurilor. Astfel de copacei mai exista in lume dar se pare ca cel amplasat in Parcul Copiilor din Timisoara de catre Telekom Romania si Smart Sun Solutions este primul din lume care foloseste integral energia soarelui pentru a o transfera judicios catre echipamentele electronice.

Ce sa mai zic ca este si placut ochiului, ca opera de arta moderna, putandu-se integra usor in locurile in care oamenii se strang: parcuri, terase, restaurante in aer liber, chiar si in preajma spatiilor comerciale si-ar putea gasi locul.

La copacul digital pot fi incarcate o sumedenie de echipamente: atat smartphone-urile dintre cele scumpe cat si telefoane second hand, atat tablete ieftine cat si pe cele de top, playere multimedia, console iar initiatorii proiectului sustin ca si laptopurile pot fi incarcate in acelasi fel, pana la 16 echipamente simultan. Sa fie primita energia solara ca nu poate duce decat la prelungirea autonomiei device-ului. Utilitatea i se pastreaza si la umbra sau sub ploaie pentru ca bateriile reincarcabile cu care este prevazut copacul poate inmagazina energie electrica cat pentru o autonomie de 14 zile, ceea ce nu este putin.

La fel de interesanta este si functia de retea wireless. Desi raza de actiune este destul de scurta, de doar 10 metri in cazul copacului de la Timisoara, aceasta se poate dovedi suficienta in cele cateva zeci de minute petrecute vara la umbra copacului digital. La o adica poate fi folosit si ca umbrela, statica, ce-i drept. Conectarea la Internet este foarte simpla, fiind suficienta selectarea punctului de acces numit „Strawberry Tree”, reteaua nefiind protejata cu username si parola.

Aer conditionat nu are dar presupun ca cei care se vor odihni pe bancuta de langa copac nu vor avea foarte multe de reprosat in ceea ce priveste acest aspect, au alte beneficii de pe urma copacului digital.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Share This