Cererea pentru tablete va scadea in anii urmatori pana la disparitia lor

Gartner, una din cele mai importante companii de consultanță în domeniul cercetării tehnologiei de vârf, susține că cererea de tablete pentru anul viitor va scădea la doar 17 procente. Compania a inițiat în lunile mai şi iunie ale acestui an un sondaj pe un eșantion de 19.000 de clienți potențiali pentru achiziția unei tablete anul viitor in sase tari: SUA, Marea Britanie, Franţa, China, Brazilia şi India. Previziunea vine după un declin de aproape un an de zile a vânzărilor de tablete, afectate de ascensiunea așa ziselor phableturi, smartphone-uri de dimensiuni mari (Apple iPhone 6 Plus şi 6S Plus, cu o dimensiune a ecranului de 5,5 inci şi Samsung Galaxy S6 Edge Plus sau Galaxy Note 5, de 5,7 inci).

Meike Escherich, analist al companiei Gartner a relatat că și upgrade-urile gratuite ale sistemelor de operare ale tabletelor este un factor care îi determină pe oameni să prefere păstrarea vechilor tablete decât să își achiziționeze altele noi. Cea mai rea estimare pentru SUA este dată de posibilitatea ca tabletele să scadă sub 40% ca și cotă de piață și utilizatorii de tablete să nu își facă upgrade niciodată, preferând în locul acestora phablet-urile şi PC-urile convertibile 2-in-1. Sondajul realizat de Gartner a mai evidențiat că un procent de 44% din utilizatorii de tablete intenționează să își înlocuiască tabletele cu alte dispozitive.

Ads:  ► Service Apple Bucuresti  ► Tablete resigilate ieftine  ► Localizare telefon mobil  ► Telefoane mobile ieftine

Comparat cu un smartphone de 5,5 inch sau mai mare, clienții găsesc că tableta oferă foarte puține beneficii iar lipsa capacităților pe care le are un telefon determină clienții atenți cu bugetul lor să se decidă să dețină un singur dispozitiv în loc de două și acesta din urmă să fie un smartphone.

În al treilea trimestru al anului 2015, comparativ cu aceeaşi perioadă de referinţă a anului trecut, livrările de tablete la nivel global au scăzut cu 20%, afirmă firma de analiză Canalys. Toate marile brand-uri s-au confruntat cu o scădere a vânzărilor. Samsung a livrat 7,9 milioane de tablete în al treilea trimestru, un declin de aproximativ 20%, iar Apple a înregistrat un declin în livrările de iPad-uri de 20%, scăzând sub pragul de 10 milioane de tablete pentru prima oară după anul 2011 şi ajungând astfel la 9,9 milioane tablete. În cel de-al patrulea trimestru al anului 2015, Gartner a prezis că lansarea de către Apple a iPad Pro şi iPad mini 4 va creşte vânzările, iar cel mai mare impact îl va avea lansarea iPad Air 2.

Cele mai pesimiste previziuni aparțin însă directorului executiv al BlackBerry, Thorsten Heins care estimează că oamenii nu vor mai avea nevoie de tablete în viitor, acestea urmând a fi înlocuite de smartphone-uri. La o conferinţă de profil Thorsten Heins a spus că oamenii vor folosi monitoare tot mai mari la birou în viitor, iar tabletele nu vor mai avea căutate scrie inquisitr.com. Compania BlackBerry a încercat fără succes să intre pe piaţa tabletelor în anul 2011, cu modelul Playbook, care a avut rezultate dezastruoase. Acest eșec a creat mari probleme companiei BlackBerry care a înregistrat o scădere dramatică pe piață. Thorsten Heins este de părere că telefoanele inteligente si indeosebi phablet-urile tot mai evoluate vor înlocui tabletele.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Share This