Cat de important e sa stii mai multe limbi straine?

Aceasta este o intrebare foarte buna, nu-i asa? Si cred ca si dificila pentru multi dintre noi. Tentatia e mare sa spunem ca este foarte important, confirmand faptul ca ne referim la “mai multe”. Apar insa intrebari conexe? Cat de multe sunt suficiente si cand ar trebui invatate sau stiute? Iarasi exista tentatia sa credem ca limba engleza este suficienta. Si de ce nu, cu totii am trecut prin experiente care ne-au aratat ca descurcandu-ne in engleza ne-am putut face intelesi si am putut rezolva probleme in multe parti ale lumii. Uite, eu de exemplu. Engleza a fost mai mult decat suficienta ca sa ma descurc in vacanta si in Italia si in Spania si in Franta. Tari ale caror limbi sunt puternice in constiinta locurilor respective. Chiar si in Germania unde am lucrat pentru o perioada engleza a fost suficienta ca sa conlucrez cu colegii mei de serviciu. Obisnuita aplicatiilor si usurinta in utilizarea lor m-a ajutat chiar sa le ofer suportul colegilor germani atunci cand au avut nevoie, chiar daca aplicatia lor era in limba germana, eu fiind obisnuita sa lucrez cu aplicatia in engleza, bineinteles.

Am avut si un moment in care unul dintre clientii pentru care am lucrat era din Austria. Iar sarcinile jobului presupuneau si multe activitati in germana. Pe care bineinteles ca nu le-am putut onora. Motiv pentru care a trebuit sa cedez locul unui cunoscator al acestei limbi. M-am simtit nu marginalizata de ei ci de mine insami. Mai ales pentru ca in urma cu cativa ani ma apucasem sa invat germana, culmea, cursurile erau si gratis pentru ca erau organizate de catre Forumul Democrat al Germanilor din Romania. Nu am putut tine pasul cu acele cursuri si am preferat sa le intrerup decat sa ma fac de ras. Acum regret bineinteles, o mai buna intelegere a importantei pentru viitor, si subliniez – pentru viitor, si mai multa determinare uite ca m-ar fi ajutat la un moment dat. Tineretea, bat-o vina. Sau adolescenta, ca sa fiu mai precisa. Si cu franceza am cochetat intr-un timp, chiar imi placea si puteam sustine conversatii in limba lui Robespierre. Lipsa oportunitatilor de a continua sa vorbesc in franceza ma face sa cred ca nu mai stiu foarte multe. Sper insa sa fie precum mersul pe bicicleta, daca-mi apare vreun francez in fata sa stiu cum sa-i vorbesc. Ciudat e ca si atunci cand am fost in Franta, in vacanta, la hoteluri si restaurante si magazine am preferat sa vorbesc in engleza, venindu-mi mult mai usor, mai natural. Si cum mi-au raspuns, iata ca engleza domina.

Nu cu mult in urma am citit despre un tanar roman pe care parintii l-au obligat sa invete limba chineza. Ba chiar s-a dus la studii in China pe timpul facultatii. Apoi si-a facut un business prin care inlesneste oamenilor de afaceri romani, care nu stiu chineza bineinteles, contacte cu producatori din tara ochilor migdalati. Iar baiatul castiga foarte bine. Doar pentru ca a invatat o limba atat de exotica la cea mai buna varsta, beneficiind si de avantajul de a cunoaste cultura locala si de a-si face contacte acolo in anii petrecuti in China.

Iata deci cateva idei care, cel putin pentru mine, intaresc ideea ca am avea nevoie sa stim cateva limbi straine, dincolo de engleza care tinde sa devina uzuala. Hai, inca o limba, dar de ce nu, inca doua ar fi super, deschiderile pot fi fantastice. Tu, ce parere ai, esti de acord cu mine ca avem nevoie sa stim mai multe limbi straine? Cate? Care?

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Share This