Capitanul Nemo are un nou Nautilus

Am descoperit noul Nautilus in aceasta dimineata in portofoliul unui artist portughez, pe numele sau Luis Peres, un artist foarte misto, a carui pasiune este sa creeze lumi noi. Ceea ce a facut si Jules Verne, nu-i asa? Iar daca Verne a folosit penita pentru a-si asterne lumile si aventurile pe hartie, Peres foloseste computerul. Normal, la vremuri noi, indeletniciri si talente noi. Iar daca pe Jules Verne lumea il cunoaste de aproape 200 de ani, apropo, scriitorul francez a trait intre anii 1828 si 1905, nici Luis Peres nu este un incepator, portughezul realizand ilustratii grafice de aproape 23 de ani, el avand acum varsta de 45 de ani. Iar daca la inceputurile carierei sale lucra in culori pe care le asternea pe hartie, acum creatiile sale sunt digitale, de altfel o parte dintre ele le poti vedea pe site-ul lui: ilustratii pentru carti pentru copii, mascote, carti postale digitale si altele din-acestea.

Acum, trebuie sa stii, Jules Verne chiar s-a inspirat din designul unui submarin adevarat atunci cand l-a creat pe Nautilus. Mai exact, participand ca vizitator la Expozitia Universala din 1867 de la Paris, scriitorul francez a avut ocazia sa viziteze incaperile si cotloanele unui submarin realizat de armata franceza, numit Plongeur, expus si deschis vizitarii in cadrul expozitiei. Bine, i-a servit drept sursa de inspiratie pentru ca proportiile lui Nautilus sunt in mod vadit exagerate pentru a face loc unui salon, unei cabine generoase, chiar unei biblioteci dar mai ales acelui hublou absolut imens. Mai tii minte romanele lui Jules Verne? Iar numele ii provine tot de la un submarin adevarat, britanic de aceasta data si care avea chiar acest nume. Nautilus a aparut doar in doua dintre romanele scrise de francez: Douazeci de mii de leghe sub mari si Insula misterioasa. Faine romane, ca de fapt toate din colectie. Hai sa nu parasesc Nautilus-ul atat de devreme: mai stii care era motto-ul submarinului lui Verne? Mobilis in mobili. Adica mobil in miscare.

Submarinul portughezului Peres e mult deosebit de cel al francezului. Si desi a fost creat mai deunazi, totusi nu are o alura moderna ci una fantasy, cum nici la Jules Verne nu gasim. Zici ca-i o caracatita avantata in adancuri, dotata cu arme si tepi de aparare. Mie imi place, chiar foarte mult, desi stiu ca in viata reala nu va fi niciodata construit un submarin care macar sa se apropie, daramite sa aduca cu Nautilus-ul lui Peres. Mi-ar placea sa explorez marile intr-un astfel de submarin indraznet, chiar infricosator pe alocuri.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Share This