Branza veche de 3600 ani

Stirea gasita astazi pe net, aceea ca a fost gasita o bucata de branza veche de 3600 de ani m-a lasat literalmente cu gura cascata. Evenimentul s-ar fi petrecut de curand in China, o echipa de arheologi care lucrau la dezgroparea mai multor morminte antice descoperite in desertul Taklamakan, gasind intre obiectele scoase la lumina si o bucata de branza. Care, datata prin analiza proteinelor si grasimilor descoperite in componenta bucatii respective, ar avea o vechime de nu mai putin de 3600 de ani. „Vinovate” pentru pastrarea sa pana in zilele noastre fiind solul usor sarat, aerul uscat si bineinteles lipsa luminii si a caldurii.

Curiozitatea m-a impins catre frigider sa verific datele de expirare ale branzeturilor puse de mine la pastrare la rece, acum fiind aproape jumatatea lui martie. Iata ce mi-a dat: 18 martie, 24 martie, 19 aprilie, 26 aprilie, 12 iunie, 30 iunie, 21 iulie iar un sortiment de branza cu mucegai are rabdarea sa reziste intr-o stare buna de mancat pana pe 31 ianuarie 2016. Bineinteles, nu am de gand sa si verific, o sa-l savurez mult mai curand.

Publicitate: cereale biofaina biocafea biomiere bio

Bineinteles ca arheologii au ramas si ei muti de uimire la gasirea branzei milenare, starea sa de conservare fiind extraordinara, motivul pentru care mancarea s-ar fi aflat in interiorul mormantului fiind explicata de catre istorici prin faptul ca branza era considerata la vremea respectiva cea mai buna mancare pentru cei aflati pe drumurile vietii de apoi. De altfel branza era asezata pe gatul si pieptul mumiei gasita intr-unul dintre morminte.

Mergand mai departe, bucata descoperita a fost analizata pentru a i se vedea ingredientele, cercetatorii concluzionand ca nu continea lactoza, glucidul care se intalneste in lapte, ci un fel de amestec „fericit” de bacterii si cheag microbian care au contribuit la coagularea si conservarea branzei respective.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Share This