Baita de dimineata

maimuticaTrebuie sa vezi ca sa crezi, o demonstratie, e adevarat ca nu live, doar inregistrata dar nicidecum regizata, ca si animalele pot avea indeletniciri umane. Mai ales bipedele maimute. Uite ca in capsorul lor acela micut sunt capabile sa vada, sa invete, sa puna in practica si mai ales sa decida ca este bine pentru ele sa repete experienta. Si ce experienta, sa faca baie, o activitate de care multe animale de casa fug rupand pamantul si nu numai, caini, pisici, papagali care urasc baita. Bine, in partea cealalta am vazut si un iepure care statea nemiscat in apa in timp ce stapana ei ii facea baita cu apa si sampon. Despre iepure mai cred ca statea nemiscat pentru ca era inlemnit de frica si de groaza dar asta e alta poveste. Maimutei din filmulet nu doar ca ii place sa faca baie dar dupa cum se vede ii face chiar placere sa se spele.

Si uite, se sapuneste, se scutura, se scarpina ca sa-si dea jos ea stie mai bine ce anume, se spala si pe cap, se clateste, ca un om responsabil. Dar ce om ca sunt oameni care nu se spala cu atata constiinciozitate, ii simtim in autobuz si la metrou. Faina maimutica, imi place.

Imi aduce aminte ca acum vreo doua zile am citit intr-un ziar ca un tribunal de undeva din Statele Unite a decis ca doua maimute aflate in grija unei universitati pentru experimente, au aceleasi drepturi ca si oamenii si trebuie eliberate. Bine, nu pe strada ca acolo n-ar avea cum sa supravietuiasca, nici in jungla, ci intr-un sanctuar in care sa se simta macar cat de cat libere. Chiar daca de-a lungul timpului ar mai fi folosite pentru efectuarea de experimente, cel putin in timpul liber sa aiba toate conditiile care sa le faca sa se simta libere. Cat se poate ca asa cum ziceam, daca tot au drepturi, trebuie sa se si asigure ca supravietuiesc, ca isi duc viata mai departe.

Pana una alta, eu nu reusesc sa ma desprind de acest filmulet, ma uit la el aproape incontinuu si nu opresc sa ma minunez de ce este in stare maimutica asta.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Share This